15 LUCRURI DE ȘTIUT DESPRE CAFEA

Ne place cafeaua bună. O bem în fiecare zi dar ce știm cum adevărat despre licoarea neagră?

  1. În ciuda faptului că suntem obișnuiți să o bem, inițial cafeaua era mestecată. Mulți istorici afirmă că, în triburile africane, boabele de cafea erau măcinate și apoi amestecate cu grăsime animală, rezultând niște biluțe comestibile pline de energie.
  2. Cofeină rezultată din procesul chimic de decofeinizare a cafelei este vândută ulterior industriei farmaceutice și industriei producătoare de băuturi carbogazoase.
  3. Cafeaua instant a apărut pentru prima oară în Anglia anului 1771. Vor mai trece 139 de ani însă, până când aceasta începe să fie produsă la scară industrială, în Statele Unite ale Americii. Astfel, în 1910 aceasta este patentată și începe comercializarea ei la scară mare.
  4. În medie, americanii cheltuie în jur de 1000$/an pe cafea. Cu toate acestea ei nu sunt cei mai înrăiți băutori ai acestei licori.
  5. Finlanda este țara cu cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor.
  6. Cafeaua i-a permis Braziliei să participe la Olimpiada din 1932. În 1932 Brazilia nu își permitea să își trimită atleții la Olimpiada din Los Angeles așa că și-au încărcat nava cu cafea pe care au vândut-o pe drum pentru a-și putea finanța călătoria.
  7. Este a două cea mai vândută resursă din lume, după petrol.
  8. Brazilia este cel mai mare producător și exportator de cafea din lume.
  9. Prima cameră web a fost inventată la Universitatea Cambridge și a fost prima oară folosită pentru a urmări aparatul de cafea dacă s-a golit sau nu.
  10. Consumul moderat de cafea scade riscul depresiei la femei şi al tendinţelor suicidale la bărbaţi şi, în general, creşte buna dispoziţie, arată rezultatele unui studiu realizat în anul 2011. Cafeaua băută dimineaţa face oamenii mai puţin iritabili prin stimularea producerii serotoninei, noradrenalinei şi a dopaminei în corp.
  11. Creşte acuitatea mentală şi sănătatea creierului. Un studiu al efectelor cafelei asupra creierului atestă că băutul ei consolidează memoria pe termen lung. Studiile arată că o creştere a nivelului cofeinei în sânge înaintea unei sarcini exigente poate creşte procesarea şi păstrarea memoriei. De asemenea, ajută la concentrare, timpi de reacţie şi raţionament. Potrivit publicaţiei Journal of Alzheimer’s Disease, consumul a cel puţin trei ceşti de cafea pe zi ar putea împiedica boala Alzheimer. Cafeaua vizează şi partea creierului afectată de boala Parkinson, reducând riscul tulburărilor.
  12. Cadeaua scade riscul de diabet. Unele studii au arătat că utilizarea regulată a cafelei este asociată cu un risc mai scăzut de diabet zaharat, iar consumul a 3-6 ceşti pe zi pare să aibă un efect mai mare. Protecţia poate veni din creşterea hormonului adiponectin şi a altor factori care afectează nivelul insulinei şi glicemiei. Aceste reguli nu se aplică persoanelor care suferă deja de diabet. În aceste cazuri, nivelurile de zahăr din sânge şi sensibilitatea la cafea pot varia de la o persoană la altă.
  13. Cafeaua este bună pentru digestie. Cafeaua facilitează digestia datorită efectului stimulent al cafeinei şi elementelor sale, stimulează secreţia acidului gastric şi al bilei.
  14. Există mii de soiuri de cafea doar în Etiopia. Majoritatea producției globale este formată din doar câteva soiuri de cafea, dar în pădurile din Etiopia se găsesc mii de tipuri diferite ce nu au fost încă cultivate.
  15. O plantă de cafea poate trăi până la 200 de ani. Atunci când germinează, partea de sus a plantei arată ca o sămânța mică, însă aceasta crește în cele din urmă într-o plantă stufoasă, care poate trăi timp de două secole.