| Blog

Ce iti trebuie pentru un

ESPRESSO

1 °C
maxim 94°C
1 bari
PRESIUNE
1 Kgf
MAXIM 15Kgf

Espresso: n. 1945, from Italian caffe espresso , from espresso “pressed out,” from past participle of esprimere, from Latin exprimere “pressout”

Ce este espresso ?
Este cel mai bun mod de a obține din boabele de cafea prăjite toată plăcerea pe care o pot da. Espresso este băutura obținută prin presurizarea a aproximativ 44 ml de apă fierbinte prin pulberea de cafea. Dacă totul merge bine, ceea ce iese este un lichid maro închis, ușor gros, cu o cantitate mică de cremă deasupra, având o aromă intensă si un retrogust indelungat.

Sunt multe variabile în procesul facerii unui shot de espresso și fiecare este foarte important. Temperatura apei ar trebui sa fie undeva intre 89°C-94°C, presiunea apei 9 bari, iar forta de tampare de 10-15 Kgf. De asemenea gradul de prajire si finetea rasnirii sunt aspecte foarte importante. Cel care controlează toate aceste aspecte pentru a prepara un shot de espresso de calitate este “barista”. În general, pentru a obține un shot de 25 ml, extractia ar trebui să dureze aproximativ 25 de sec, preinfuzia aproximativ 5sec, iar cantitatea de cafea sa fie de aproximativ 12g.

La Haute Cup shot-ul de espresso este preparat manual, începând cu prăjirea cafelei, continuând cu măcinarea boabelor de cafea, tamparea, extracția cafelei în espressor și terminând cu experiența unei delicioase cafele atât olfactiv, cât și gustativ. Gustul este rotund, consistent și catifelat.

Pentru a înțelege fenomenul espresso, este important să înțelegeți experiența espresso.
Aproape oricare băutor de cafea va spune că aroma este cheia în aprecierea unei cești bune de espresso. Noi considerăm că este vorba mai degrabă despre gustul espresso-ului, de combinația de arome bogate și inegalabile. Pentru a vă dovedi acest lucru, data viitoare când mai beți un espresso, țineți-vă nasul. Veți simți amărăciunea cofeinei, dar nu veți simți aroma plină a cafelei, care este o caracteristică a mirosului.

Espresso, chiar daca pare simpla, este o bautura complexa. Pe intelesul tuturor, prepararea espresso-ului perfect este o stiinta și de aceea cere o abordare multidisciplinara. Implică domenii variate precum genetica, agricultura, botanica, fizica, chimie, bio-chimie dar si inginerie.

Espresso pe intelesul tuturor explicat de Haute Cup
Rezultate combinate ale testelor de consum și ale testelor de laborator au dat definiția unui espresso de înaltă calitate, după cum se arată in imagine.

HAUTE CUP Blog – Recomandare: Citeste și despre Istoria cafelei.