Istoria cafelei

Haute Cup Constanta Blog - Istoria cafelei

Începuturi învăluite în mister

O legendă des întâlnită leagă originile cafelei de tărâmurile muntoase și însorite ale Ethiopiei. Pe aceste tărâmuri a trăit un pastor de capre pe nume Kaldi. Într-una din zile, în timp ce ieșise cu caprele la păscut, Kaldi a observat că acestea erau mult mai agitate decât în mod normal, după ce au mâncat fructele roșîi ale unei plante necunoscute pentru el. Curios fiind, a luat și el câteva fructe și imediat ce a început să mănânce din ele s-a simțit mult mai energic. Acesta s-a dus cu nouă descoperire la preoții mănăstirii din apropiere iar ei au observat că după ce fierb aceste fructe și consumă băutură rezultată au o toleranță la somn mult mai mare și puteau astfel stă treji mai mult timp pentru rugăciuni. Prin ei, cafeaua își începea călătoria. Odată ajunsă în Peninsula Arabă a început cultivarea ei în regiunea Yemen, în jurul secolului 15. Un secol mai târziu cafeaua devenise cunoscută în Persia, Egipt, Syria și Turcia. Tot în această perioada apar și cafenelele cunoscute sub numele de ahveh khaneh. Foarte rapid acestea devin veritabile centre de socializare, informare și întâlniri. Astfel,pe lângă consumul de cafea, oamenii frecventau cafenelele pentru a socializa, a ascultă muzică, a vedea piese de teatru sau a se juca diverse jocuri precum șahul. Datorită miilor de pelerini care vizitau Mecca în fiecare an, a început călătoria cafelei în jurul lumii.

Europa

În secolul 17 cafeaua ajunge în Europa și devine în scurt timp foarte populară. Părerile au fost la început împărțite, iar preoțîi din Veneția au condamnat aparatia acesteia în 1615 denumind-o “invenția amară a Satanei”. Papa Clement al8lea a fost rugat să intervină și după ce acesta a încercat băutură a fost atât de impresionat de gustul și calitățile acesteia încât i-a oferit aprobarea papală. Între timp cafeaua câștigă din ce în ce mai mult teren și, că și în peninsula arabă, cafenele se deschid una după altă, ajungând la peste 300 numai în Londra la jumătatea secolului al 17 lea. Cunoscute și sub numele de Penny universities, datorită costului unei cafele, cafenelele atrăgeau oameni din toate domeniile, stimulau schimbul de idei, înflorirea de afaceri noi și inlesneau accesul la artă și cultură. Cafeaua începe să înlocuiască băuturile vremii preferate la mic dejun și anume Berea și vinul.

America

La mijlocul secolului 17 cafeaua ajunge în New York (pe atunci cunoscut sub numele de New Amsterdam). Popularitatea cafelei și numărul de cafenele au crescut rapid, însă ceaiul era încă băutură preferată de majoritate. 1773 este anul în care acest lucru avea să se schimbe.Că urmare a taxării excesive a ceaiului de către regale George al3lea, coloniștii au pornit revoltă cunoscută drept The Boston Tea party și astfel Lumea Nouă devine băutoare de cafea.

Producția globală

Cum cererea creștea din ce în ce mai mult, competiția în cultivarea cafelei devenea acerbă. La sfârșitul secolului al17lea olandezii încep testele. După o încercare eșuată de aclimatizare a cafelei în India aceștia au avut succes însă în Batavia, care face parte din Indonezia zilelor noastre. Climatul i-a fost prielnic cafelei și astfel comerțul cu cafea devine o afacere foarte profitabilă pentru olandezi. În anii care au urmat aceștia au creat plantățîi noi pe insulele Sumatra și Celebes. În 1714 primarul Amsterdamului îi face cadou regelui Franței, Louis al14lea, o plantă de cafea. Acesta din urmă da ordin să fie plantată în Grădina Botanică Regală din Paris. În 1723 un tânăr ofițer naval, Gabriel de Clieu, obține un puiet din plantă regală. După un voiaj greu, presărat cu vreme potrivnică, un atac al piraților și chiar cu un sabotor care a încercat să distrugă plantă, acesta reușește să o aducă în Lumea Nouă, mai exact în Martinique. Aici plantă nu numai că se aclimatizeaza ușor, dar devine răspunzătoare pentru plantarea a peste 18 milioane de astfel de plante pe insula în următorii 50 de ani. De altfel, această plantă ajută la răspândirea cafelei pe tot cuprinsul Caraibilor și a Americii de sud și centrale. În Brazilia, care între timp a devenit producătorul a o treime din totalul de cafea cultivate la nivel mondial, cafeaua a fost adusă de Francisco de Melo Palheta. Acesta a fost trimis de portughezi într-o misiune diplomatică în Guiana Frenceza cu țelul oficial de a rezolva o dispută teritorială. În realitate țelul acestuia era obținerea semințelor de cafea. Soția guvernatorului Guianei Franceze, vrăjită de Francisco, i-a oferit drept cadou de plecare un buchet de flori în care a ascuns semințe de cafea, ajutându-l astfel să obțînă ceea ce își propusese. Cafeaua ajunge încet, încet să fie plantată prin toate colțurile, semințele acesteia fiind transportate de către negustori și misionari deopotrivă. Unele plantățîi au avut success, în timp ce altele nu. La începutul secolului al-19-lea cafeaua devenise una din cele mai profitabile culturi de export.

One thought on “Istoria cafelei

Lasă un răspuns