Tipuri de cafea, metode de preparare si cafetiere

Există atât de multe tipuri diferite de cafea încât este ușor de înțeles de ce cineva s-ar putea confuza. Ar trebui să comandați un latte sau un cappuccino? Contează când comandați cafeaua preferată? Acest ghid va explica diferențele dintre tipurile de cafea care sunt făcute cu espresso. Data viitoare veți ști exact ce cafea să comandați și de ce.

Ați observat că fiecare cafenea are propriile băuturi de cafea în meniu? Ce este exact un flat white și de ce unele cafenele servesc cortado? Care este diferența dintre un mocha și un macchiato și, într-adevăr, există o diferență între un latte și un cappuccino?

Îmi amintesc că părinții mei obișnuiau să bea pur și simplu „cafea”. Se pare că există multe moduri de a-ți prepara cafeaua și în prezent, oamenii preferă băuturile pe bază de espresso care au cucerit meniul localului tău. Suntem aici pentru a vă ajuta să înțelegeți care sunt diferențele dintre tipurile de cafea.

Cand ne gadim la tipurile de cafea, putem face referire la diverse aspecte:

  • Tipul de plantă de cafea
  • Nivelul de prăjire
  • Metoda de preparare a cafelei
  • Tipul de băuturi pregătite cu cafea

Băuturile din cafea pot fi clasificate în două categorii largi: calde și reci. Diferențele dintre tipurile de băuturi depind de tipul de cafea de bază, dacă ați adăugat lapte, raportul dintre cafea și lapte și alte ingrediente.

Care Sunt Tipurile De Boabe De Cafea?

Boabele de cafea pot fi clasificate în patru tipuri: Arabica, Robusta, Liberica și Excelsa. Acestea sunt cele patru specii principale ale plantei de cafea, iar toate tipurile de cafea vor fi în general o varietate a uneia dintre aceste plante. Cele mai comune tipuri de boabe de cafea sunt Arabica și Robusta, care împreună reprezintă 90% din producția globală de cafea.

Arabica

Cafeaua Arabica este cel mai des cultivat tip de cafea, reprezentând aproximativ 60% din cafeaua cultivată comercial. Plantele de cafea Arabica au cea mai bună calitate atunci când sunt cultivate la altitudini mari în soluri vulcanice, cu multă ploaie. Dezavantajul plantelor de cafea Arabica este că sunt mai susceptibile la boli. Boabele de cafea Arabica au o formă ovală și sunt mai mari decât cele de Robusta.

Există zeci de varietăți de cafea Arabica, inclusiv Bourbon, Caturra, Pacamara și Typica. Gustul extras din fiecare cafea Arabica va depinde de varietate, dar în general este mai dulce și mai complex decât cafeaua Robusta. Cafeaua Arabica de calitate bună are un corp mediu, aciditate puternică și multiple straturi de aromă și gust. Majoritatea cafelelor de specialitate vor fi de tipul Arabica.

Robusta

Cafeaua Robusta este al doilea cel mai comun tip de cafea, reprezentând aproximativ 40% din producția de cafea. Plantele de cafea Robusta își iau numele deoarece sunt mai rezistente decât plantele de cafea Arabica și sunt mai puțin predispuse la boli, crescând bine în mediile mai largi, inclusiv la altitudini mai mici. Boabele de cafea Robusta sunt mai mici și mai rotunde și au o concentrație mai mare de cafeină decât cele de Arabica.

Caféaua Robusta are multe varietăți neidentificate de soiuri tradiționale, dar le puteți categoriza în Erecta (soiuri verticale) sau Nganda (soiuri răspândite). Gustul boabelor de cafea Robusta este întunecat și pământos și poate avea arome amare sau arse. Cu toate că aroma este considerată inferioară celei de Arabica, poate adăuga complexitate atunci când este utilizată în amestecuri de Arabica-Robusta.

Liberica

Caféaua Liberica este relativ rară în culturile comerciale, reprezentând mai puțin de 2% din cafeaua produsă la nivel mondial. Cafeaua Liberica crește mai înaltă decât Arabica sau Robusta, cu arbori care ajung până la 20 de metri înălțime. Boburile de cafea Liberica sunt mai lungi decât celelalte tipuri de cafea și au o formă unică de cârlig la un capăt. Cafeaua Libera este mai puțină în cafeină decât Arabica sau Robusta.

Datorită rarității cafelei Liberica, soiurile sale nu sunt bine cunoscute. Gustul cafelei Liberica este mai dulce decât cel al Arabica, cu arome puternice de fructe și flori și are, de asemenea, o fumozitate și un corp complet, reminiscente cu cele ale cafelei Robusta.

Excelsa

Excelsa a fost cândva considerată un tip diferit de cafea, dar acum a fost reclasificată ca o subtip a cafelei Liberica. Ca și alte cafele Liberica, Excelsa crește pe arbori înalți, nu pe tufișuri. Boburile de cafea Excelsa au o formă unică în formă de lacrimă, dar sunt mai mici decât boabele de Liberica.

Excelsa este o varietate de Liberica și nu are varietăți proprii. Cafeaua Excelsa poate dezvolta arome dulci și fructate cu aciditate acră atunci când este cultivată corect.

Care sunt tipurile de prăjire a cafelei?

Tipurile de prăjire a cafelei se referă pur și simplu la cât timp au fost prăjite boabele de cafea verzi. Fiecare nivel de prăjire va scoate în evidență diferite caracteristici ale boabei care o fac potrivită pentru diferite metode de preparare.

Prăjire ușoară

Boabele prăjite ușor au un gust aromatic, cu note de fructe și flori și o bună aciditate. Boabele în sine vor fi maro deschis, fără nicio urmă de ulei pe suprafață. O prăjire ușoară este folosită atunci când doriți să păstrați aromele naturale ale boabelor, cum ar fi în cazul cafelelor delicate. Cafelele prăjite ușor sunt cel mai bine potrivite pentru prepararea prin picurare.

Prăjire medie

Boabele prăjite mediu au un gust mai bogat cu mai multă dulceață, unele nuanțe de nuci și o notă de amărăciune. Prăjirea medie are mai puțină aciditate decât prăjirea ușoară. Boabele trebuie să fie maro mediu, fără nicio urmă de ulei pe suprafață, dar cu un miros mai puternic. Folosiți această prăjire pentru a crea un echilibru plăcut între aromă, gust și aciditate. Boabele prăjite mediu sunt folosite în mod obișnuit pentru prepararea cu mașinile automate de picurare sau pentru a face cafea rece.

Prăjire medie-intensa

Boabele prăjite mediu-închisă au arome profunde de ciocolată și nuci, cu un gust dulce-amărui. Cu prăjirea medie-închisă, veți găsi puțină sau deloc aciditate. Aceste boabe sunt maro închis, cu puțin ulei pe suprafață. O prăjire medie-închisă este cea mai bună pentru prepararea prin presa franceză, cu cafetiera Moka sau pentru espresso.

Prăjire intensa

Boabele prăjite intens au o amărăciune pronunțată, o senzație grea în gură și arome de nuci, ciocolată sau prăjit. Boabele prăjite întunecat nu au aciditate. Aceste boabe sunt negre, cu ulei vizibil pe suprafață. Prin urmare, acestea sunt cea mai populară alegere pentru prepararea espresso.

Tipuri de cafea dupa metoda de procesare

Diferite metode de procesare scot în evidență gustul în moduri diferite, deoarece intervin  diverse procese care afectează gustul cafelei, deaceea  este important să le cunoști.

Procesarea uscată (naturală)

Cireșile de cafea sunt pur și simplu uscate la soare pe o suprafață de beton sau cărămidă până se transformă într-un fel de stafide. După aceea, straturile exterioare sunt decojite și boabele sunt vândute. Prelucrarea desfășurată în mod corespunzător dă gustului cafelei nuanțe dulci de fructe de pădure și fructe.

Washed (prin spălare)

Cireșele sunt decorticate cu ajutorul echipamentelor speciale, dar nu sunt curățate de învelișul adeziv. În această formă, se pun în rezervoare de fermentație timp de 1-2 zile, apoi se spală cu apă curată și se usucă. Aproape toată cafeaua de specialitate este procesată în acest fel. Cafeaua este curată, clară, cu o aciditate mai pronunțată.

Honey (semi-spălată)

Coaja și o parte din mucilagiu se îndepărtează cu apă, apoi cireșele cu resturile de mucilagiu sunt uscate, ca la prelucrarea uscată. În proces, boabele de cafea absoarb dulceața din mucilagiul dulce, care se va simți apoi în gustul băuturii finale.

Care sunt tipurile de cafea preparată?

Tipurile de cafea preparată se pot referi la metoda de preparare sau la tipul de aparat de cafea folosit pentru preparare. Metodele de preparare includ presiune, imersiune, filtrare și decoctare. Cele mai comune aparate de cafea includ mașini de picurare, mașini de espresso, filtre manuale și prese franceze.

Cafea Filtrată (Drip Coffee)

Cafeaua filtrată se referă la cafeaua făcută într-un aparat de cafea cu filtru. Gustul cafelei filtrate este ușor și simplu, deci lipsește din unele puncte de vedere complexitatea comparativ cu alte tipuri de cafea. Cafeaua filtrată se face prin metoda filtrării, unde apa fierbinte este turnată încet peste cafeaua măcinată într-un filtru. Metoda de preparare a cafelei filtrate este populară pentru că necesită un efort minim sau cunoștințe pentru a fi pregătită, iar aceasta poate fi făcută în cantități mari.

Cafea prin Infuzie (Pour Over Coffee)

Cafeaua prin infuzie se referă la cafeaua făcută cu diverse aparate manuale de cafea prin infuzie. Cafeaua prin infuzie are un gust curat și crocant, cu arome complexe. Cafeaua prin infuzie se face, de asemenea, prin metoda de filtrare, dar spre deosebire de cafeaua filtrată, procesul este complet manual. Acest lucru oferă un nivel de control care ajută la scos aromele complexe ale cafelei.

Espresso

Espresso se referă doar la cafeaua făcută într-un aparat de espresso. Cafeaua espresso trebuie preparată la 9 bari de presiune, cu un timp de extracție cuprins între 20-30 de secunde, cu un raport cafea-apă de 1:2. Espresso este o metodă de preparare sub presiune, unde apa fiartă este forțată prin cafeaua măcinată foarte fin. Espresso are un gust puternic și concentrat. Există diferite tipuri de espresso, inclusiv ristretto, lungo și doppio.

Cafea Rece Infuzată (Cold Brew)

Cafeaua rece infuzată este diferită de cele mai multe alte tipuri de cafea. Cafeaua rece infuzată se prepară cu apă rece în loc de apă fierbinte, iar aceasta are un gust dulce și neted, cu aciditate foarte scăzută. Cafeaua rece infuzată se face prin metoda de infuzie, unde cafeaua măcinată este înmuiată în apă rece pentru 18-24 de ore. Pentru a prepara cafeaua rece infuzată nu este necesar un aparat special de cafea, iar oamenii o prepară adesea în borcane mici.

Notă: Nu ar trebui să confundați această metodă de preparare cu cafeaua cu gheață. Cafeaua cu gheață este doar cafea căreia i se adaugă gheață pentru a fi răcoritoare. Cafeaua cu gheață și cafeaua rece infuzată sunt două metode de preparare complet diferite, cu arome opuse.

Ce Sunt Băuturile Pe Bază De Espresso?

Băuturile pe bază de espresso sunt cafele care au trei ingrediente comune: espresso, lapte spumat și lapte aburit. Diferențele dintre aceste băuturi sunt proporțiile de ingrediente alocate fiecărei băuturi.

Chiar dacă aceste băuturi au aceleași trei ingrediente comune, gustul rezultat al băuturii va fi diferit. De asemenea, puteți personaliza cafeaua și adăuga topping-uri precum ciocolată măcinată pe cappuccino sau whiskey într-un Irish coffee. Unele cafele pot fi mai puternice cu espresso dublu sau chiar triplu. Deci, atunci când intrați în cafeneaua locală și vedeți „mic, mediu sau mare”, asigurați-vă că verificați câte shot-uri de espresso se adaugă în băutura dumneavoastră.

Iată diferitele tipuri de cafele și proporția fiecărui ingredient.

Ce Este Espresso

Espresso este o metodă de preparare a cafelei care își are originile în Italia. Pentru a face espresso, aveți nevoie de o cantitate mică de apă aproape clocotită forțată sub presiune prin boabele de cafea măcinate. Puteți obține un espresso făcut cu o varietate de boabe de cafea și de prăjire. Ceea ce face un espresso să iasă în evidență este faptul că are o consistență mai groasă și are o spumă cremoasă deasupra. Datorită procesului de preparare sub presiune, espresso este mult mai concentrat.

De-a lungul anilor, espresso a devenit baza pentru toate tipurile de cafea precum latte, cappuccino, macchiato, mocha sau flat white. Conținutul real de cafeină al oricărei băuturi din cafea variază în funcție de dimensiune, originea boabelor și metoda de prăjire. Cu toate acestea, deși espresso are mai multă cafeină per unitate de volum decât majoritatea băuturilor din cafea, trebuie să țineți cont de faptul că o porție mică de espresso are un conținut mai mic de cafeină decât o ceașcă obișnuită de cafea.

Pentru a face espresso, aveți nevoie de o mașină de espresso. Se crede că Angelo Moriondo, din Torino, a creat prima mașină de espresso în 1884. În prezent, puteți obține un espresso aproape oriunde. Puteți chiar obține mașini de espresso accesibile pentru utilizarea la domiciliu.

Pentru a face espresso, aveți nevoie doar de un singur shot de espresso într-o ceașcă. Atât, nimic altceva adăugat.

Lungimea unei singure porții de espresso poate fi ristretto (sau stretto) (redus), normale sau standard (normal), sau lungo (lung). Proporțiile vor varia și volumul cremei va fi, de asemenea, diferit în funcție de măsurile utilizate. De exemplu, un ristretto este de obicei jumătate din volumul unui normale, iar lungo este de două ori volumul unui normale.

Sfat: Ristretto, normale și lungo nu sunt aceeași porție cu diferite ml de apă sau oprit la diferite momente. Acest lucru poate duce la cafea sub sau supra-extrasă. În schimb, granulația cafelei trebuie ajustată. Granulație mai fină pentru ristretto și mai mare pentru lungo. Acesta este ceea ce ajută la obținerea volumului țintă.

Ce este Doppio?

Un Doppio este un espresso dublu într-o ceașcă. Nu se adaugă niciun alt ingredient. Pentru a crea un espresso dublu, aveți nevoie de două shot-uri de espresso.

Ce este un Americano?

Îmi plăcea să beau Americano în timpul facultății. Avea ceva foarte excitant să sorbi o cafea lungă în timp ce studiam pentru diploma mea. O cafea lungă sau un Americano este doar apă fierbinte care conține un shot de espresso.

Pentru a face un Americano, trebuie să turnați apa fierbinte prima dată. Umpleți două treimi dintr-o ceașcă cu apă fierbinte și adăugați un shot de espresso peste apa fierbinte.

Ce este un Cappuccino?

Oh, dulci cappuccino-uri, cum vă iubesc. În prezent, cumpăr întotdeauna un cappuccino. Un cappuccino este realizat prin turnarea unui shot de espresso într-o ceașcă, apoi acoperindu-l cu lapte aburit și spumă într-un raport egal. Ar trebui să presărați ciocolată măcinată pe partea de sus a spumei, deși eu cer întotdeauna baristului să omită acest pas.

Motivul pentru care îmi plac cappuccino-urile este din cauza gustului lor delicios, cremos. Ador și spuma de lapte, deoarece creează un gust mai moale atunci când espresso trece prin ea.

În timpul lunilor de iarnă, veți găsi cappuccino-uri acoperite cu pudră de scorțișoară sau nucșoară pentru un gust festiv.

Sfat: în Italia, un cappuccino este o băutură pentru micul dejun care nu ar trebui comandată după ora 12. Cu toate acestea, nu vă faceți griji, veți primi în continuare cafeaua dacă o comandați în orice moment al zilei.

Pentru a face un cappuccino, extrageți un shot de espresso într-o ceașcă. Adăugați lapte aburit și 3 cm de spumă de lapte. Presărați ciocolată sau scorțișoară deasupra.

Pentru a face un cappuccino vegan, înlocuiți pur și simplu laptele cu o alternativă pe bază de plante. Noi recomandăm laptele de ovăz, deoarece oferă cel mai cremos rezultat în experiența noastră.

Ce este un Latte?

Un latte este relativ similar cu un cappuccino, cu toate acestea, raportul dintre espresso, lapte aburit și spumă de lapte este diferit. Un latte ar trebui să fie servit într-un pahar tumbler, deși acum este mai obișnuit să-l vezi într-o cană de cafea obișnuită.

Pentru a crea latte-ul perfect, extrageți un shot de espresso, apoi turnați lapte aburit peste. Latte-ul ar trebui să aibă o cantitate minimă de spumă de lapte pe partea de sus, folosită pentru a crea „arta latte”.

Latte-ul este cuvântul italian pentru lapte și în Italia această băutură înseamnă cafea cu lapte. Cu toate acestea, un latte este mult mai mult decât doar cafea cu lapte pe deasupra. Laptele aburit este atracția principală într-un latte, cu doar puțină spumă pe partea de sus. Multe cafenele din lume își instruiesc barista să creeze unele dintre cele mai incredibile arte latte pe care le puteți imagina. Există restaurante în Tokyo care se specializează în proiectarea de cafea frumoasă.

Ce este un Mocha?

Un Mocha este un amestec între un cappuccino și un ciocolată caldă. Dacă aveți o poftă de dulce, atunci acesta este probabil cea mai bună opțiune pentru dvs. Puteți găsi un Mocha într-o formă foarte simplă, care este un shot de espresso acoperit cu ciocolată caldă. Dar Mocha-ul mai sofisticat are un shot de espresso, o mică parte de ciocolată caldă (sau sirop de ciocolată caldă), acoperit cu lapte aburit și spumă de lapte.

Ideea din spatele unui Mocha este de a avea o băutură extraordinar de extravagantă. Ciocolata caldă ar trebui să fie catifelată și netedă și combinată cu dulceața laptelui și amărăciunea espresso-ului, aveți cea mai perfectă și mai indulgentă băutură.

Dar Mocha-ul ca nume poate fi puțin confuz. Cafeaua Mocha nu este același lucru cu boabele de cafea Mocha. Boabele Mocha provin dintr-un loc numit Mocha din Yemen. Lucrul amuzant este că boabele Mocha sunt cunoscute pentru a avea o notă de ciocolată.

În orice caz, un Mocha poate fi făcut cu pudră sau sirop de ciocolată delicioase sau poate deveni un alb Mocha superb, făcut cu ciocolată albă în loc.

Pentru a face Mocha-ul perfect, extrageți un shot de espresso într-o ceașcă. Adăugați o lingură de pudră de ciocolată în espresso și amestecați. Umpleți cu lapte aburit și aproximativ 3 cm de spumă de lapte. Dacă doriți, puteți presăra pudră de ciocolată deasupra. Yum!

Ce este Cortado?

Prima dată când am întâlnit „cortado” pe meniul unei cafenele am fost super confuză. Eram bine informată în privința diferențelor dintre latte și cappuccino, dar un cortado? Ce ar putea fi acela?

Motivul pentru care am fost confuză? Ei bine, Cortado nu este un cuvânt italian, ci spaniol! Un cortado este o băutură făcută cu un shot de espresso amestecat cu o cantitate aproximativ egală de lapte aburit.

Partea importantă de reținut este că un cortado are lapte aburit și nu spumă sau texturizat în niciun fel, așa cum este cazul în multe cafele italiene.

Vei găsi un cortado în multe locuri din Spania, Portugalia și Cuba. Și dacă cineva întreabă, un cortado este participiul trecut al verbului spaniol „cortar”, care înseamnă „a tăia”. În acest context, un cortado este utilizat în sensul de diluare (tăierea băuturii cu ceva). Acest lucru se datorează faptului că laptele reduce aciditatea cafelei.

Ce este un flat white?

Un flat white este făcut aproape la fel ca un cortado, doar că are mult mai mult lapte aburit deasupra. Pentru a recrea un flat white perfect, adăugați un espresso într-un pahar și adăugați lapte aburit peste el. Fără spumă de lapte, fără adaosuri. Flat white-urile sunt populare în Australia și Noua Zeelandă, deci așteptați să le găsiți în meniul când călătoriți în străinătate.

Este plăcut, ușor și delicios.

Ce este Macchiato?

Unul dintre băuturile mele preferate pentru prânz este deliciosul macchiato. Un macchiato este practic un espresso cu o picătură mică de spumă de lapte deasupra. În italiană, macchiato înseamnă pătat sau petrecut, și asta este exact ceea ce facem aici cu espresso: îl pătăm cu o mică picătură de spumă de lapte.

Originea numelui este foarte interesantă. Acesta vine de la barista care trebuia să-i arate chelnerului diferența dintre un espresso și un espresso cu puțin lapte. Așadar, ultimul a fost marcat în mod special și a devenit macchiato.

Această idee poate fi văzută și în locuri din Portugalia unde numele băuturii cafea pintado înseamnă cafea cu o picătură. Este același lucru ca și un macchiato.

Puteți cere un macchiato, care este un espresso simplu cu o picătură de spumă de lapte sau un macchiato dublu, care este un doppio (espresso dublu) cu o picătură de spumă de lapte. Trebuie doar să știți că diferiți barista vor avea propriul lor mod de a face macchiato. Veți găsi unii care adaugă o picătură de lapte fiert și o picătură de spumă de lapte. Depinde de pregătirea și preferințele individuale.

Ce este Con Panna?

Acum, aceasta este băutura mea personală indulgentă. Și știi ce este minunat la această băutură? Poți să o faci acasă, complet vegană. Deci, ce este Con Panna? Panna înseamnă cremă în italiană, deci espresso con panna înseamnă espresso cu cremă.

Dacă citiți acest lucru din SUA, s-ar putea să-l cunoașteți sub numele de cafea Vienne. În Franța și în Regatul Unit se numește cafea Viennois. În Europa de Nord, Wiener Melange se referă la o băutură complet diferită care este făcută cu espresso, acoperit cu lapte spumat și frișcă pe deasupra.

În Viena, Con Panna este numit Franziskaner, cu toate acestea, în timpul călătoriei noastre la Viena, am descoperit că comanda unei Wiener Melange însemna uneori doar espresso cu frișcă.

Un Con Panna este o modalitate mai veche de a bea cafea decât un latte sau un cappuccino. Această băutură este încă foarte populară și indiferent cum o numiți „Con Panna” sau „cafeaua Viennois”, cu siguranță vă veți bucura de ea.

Pentru a recrea Con Panna ta preferată, extrage un shot de espresso într-o ceașcă, apoi adaugă frișcă deasupra.

Ce este Affogato?

Affogato este un desert cu cafea, cel mai bine servit în timpul verii. Este de obicei comandat după cină, fiind o combinație de espresso și înghețată. Pentru a face un affogato, adăugați o lingură de înghețată (de vanilie) într-un pahar și turnați un espresso simplu sau dublu peste înghețată.

Affogato înseamnă „înecat” în italiană. Ideea este aceea de a îneca o lingură de înghețată cu un shot de espresso. Există și alte variații ale acestui desert, care includ și un shot de lichior.

În Italia, affogato este cu siguranță un desert, deși veți găsi unele restaurante și cafenele în afara Italiei care îl clasifică ca băutură. Unele locuri vor folosi diferite tipuri de înghețată, dar modul original de preparare este cu înghețată de vanilie.

Affogato trebuie savurat cu o lingură înainte ca totul să se topească.

Ce este Cafeaua Irlandeză?

Probabil nu ceva ce poți comanda în timpul pauzei de prânz la serviciu, Cafeaua Irlandeză conține espresso, whiskey și cremă. Este o băutură delicioasă și veselă și este considerată mai mult un cocktail decât o băutură pe bază de cafea. Cafeaua irlandeză se bea prin cremă.

Există diferite moduri de a prepara rețeta, dar modul tradițional este următorul: 8 cl de espresso, 4 cl de whiskey, 3 cl de cremă proaspătă și 1 linguriță de zahăr brun.

Există multe variații ale cocktail-urilor de cafea care există de cel puțin 100 de ani. Toate tipurile de shot-uri de lichioruri au fost adăugate în cafea, toate având denumiri diferite precum „Gloria” în Franța secolului al XIX-lea sau Kaisermelange, Maria Theresia și Biedermeier-Kaffee la Viena.

De unde vine cu adevărat Cafeaua Irlandeză, nimeni nu știe. Există documente care afirmă că această rețetă modernă a fost dezvoltată în anii 1950. Alții spun că Cafeaua Irlandeză a fost inventată de către un anume Joseph Jackson în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a făcut această băutură în încercarea de a-și ține camarazii treji.

În orice caz, acesta este un cocktail excelent prezent pe multe meniuri de baruri. Relaxați-vă și savurați o combinație delicioasă de espresso și whiskey printr-un strat gros de cremă.

Tipuri de cafetiere

Acum că știi totul despre tipurile de cafea, să învățăm cum să le pregătim! De la presa franceză la Moka, există multe modalități de a pregăti ceașca ta de cafea preferată. Pentru a-ți îmbunătăți experiența de a bea cafea, poți turna băutura într-o cană drăguță de cafea (sau într-o cană Ember dacă vrei să te răsfeți). Sfat de profesionist: ține-l cald cu un încălzitor de căni de cafea.

Presa franceză

Această cafetieră manuală este extrem de ușor de utilizat. Adaugă boabele de cafea măcinate în presa franceză, toarnă apă fierbinte peste boabe, lasă cafeaua să stea câteva minute și, în final, apasă pistonul și toarnă! Atât de simplu. Presa franceză poate fi folosită pentru orice fel de cafea, dar mulți preferă să o folosească pentru prăjirile mai întunecate și mai bogate. De asemenea, cât de elegantă arată această presă franceză? Pregătește-ți cafeaua de dimineață… în stil!

Perculator

Încearcă un perculator pentru a adăuga o notă retro băuturii tale zilnice – din anii 1880. În mod simplu, percolatoarele fac cafea prin împingerea continuă a bulelor de apă fierbinte în sus în „camera de cafea” pentru a se amesteca cu boabele de cafea. Acest ciclu este repetat până când cafeaua este gata de servit. De obicei, sunt folosite pentru prăjirile medii și pregătite pe aragaz, dar percolatoarele pot funcționa pe orice suprafață încălzită, chiar și pe un foc de tabără (hint, hint!).

Cafetieră cu porție unică

Vânzările de cafetiere cu porție unică au crescut foarte mult în ultimii ani. Măsoară cantitatea dorită de cafea, toarnă în filtrul reutilizabil, adaugă apă și voila! O ceașcă de cafea doar pentru tine va fi gata în curând. Cafetierele cu porție unică sunt perfecte pentru gospodăriile cu o singură persoană (sau cele în care doar o singură persoană bea cafea).

AeroPress

Avem o altă cafetieră manuală pentru tine. AeroPress este foarte similară cu presa franceză. Poți face espresso, lattes, cafea rece sau doar o ceașcă clasică de cafea în această mică și ingenioasă mașină.

Drip

Ah, da. Clasicul filtru electric de cafea pe care îl cunoști și îl iubești. Pentru a începe prepararea cafelei în filtrul de cafea prin picurare, tot ce trebuie să faci este să iei o cantitate de cafea, să o torni în filtru, să adaugi apă și să apeși butonul de start pentru a permite filtrului de cafea să își facă magia. Curând, vei auzi sunetele dulci ale cafelei curgând în ceșca ta de cafea. Dimineți, cucerite.

Unele filtre de cafea prin picurare vin cu o carafă termică. De obicei, cu un perete dublu și din oțel inoxidabil, carafele termice mențin aroma și căldura cafelei pentru multe ore mai mult decât carafele din sticlă. Unele filtre de cafea prin picurare folosesc o carafă termică, dar tradițional, acestea folosesc o carafă din sticlă.

Pour Over

Un filtru manual de cafea este exact ceea ce sună: torni manual apa fierbinte peste boabele de cafea. Cu o rating solid de 5 stele pe Amazon, filtrele manuale de cafea, precum Chemex, sunt o alegere excelentă. Fanii adoră faptul că poți controla puterea cafelei, iar vasele sunt ușor de curățat. Ai nevoie de un tip special de filtru, care este mai scump decât filtrul obișnuit pentru filtrul de cafea prin picurare. Cu toate acestea, unele filtre sunt reutilizabile.

Cold Brew

Fanii devotați ai cafelei cold brew pot dori să investească într-un filtru special. Pentru a folosi un filtru de cafea cold brew, adaugi cafeaua măcinată, prepari și servești. Poți păstra cafeaua pentru până la 36 de ore. Dacă cauți un filtru multifuncțional de cafea, poți prepara cafea cold brew și cu alte filtre, precum AeroPress.

Moka

Oalele Moka au multe similitudini cu percolatorul și există adesea confuzie între cele două. Ambele au nevoie de o suprafață încălzită, precum o aragaz sau chiar un foc de tabără. Cu toate acestea, oala Moka produce o băutură similară cu un espresso, iar procesul său de preparare diferă puțin față de percolator. Trebuie să fii mai atent la el, deoarece când apa din oala Moka este epuizată, trebuie să o scoți de pe suprafața încălzită pentru a evita cafeaua cu gust ars. În timp ce percolatorul are un proces simplu de preparare, cu cât îl lași să funcționeze mai mult timp, cu atât cafeaua va fi mai puternică.

Cate tipuri de boabe de cafea exista?

Astazi, 4 dintre cele mai populare tipuri de boabe de cafea sunt: Arabica, Robusta, Liberica si Excelsa.

Exista mai multe tipurile de prăjire a cafelei?

Tipurile de prăjire a cafelei se referă pur și simplu la cât timp au fost prăjite boabele de cafea verzi. Fiecare nivel de prăjire va scoate în evidență diferite caracteristici ale boabei care o fac potrivită pentru diferite metode de preparare.

Cate tipuri de cafea expresso exista ?

Exista peste 20 de tipuri de cafea expresso. Printre acestea enumeram: Cappuccino, Americano, Latte, Mocha, etc

Lasă un răspuns